Deuren die in huis worden toegepast, zijn voor een belangrijk deel medebepalend voor de sfeer in huis. Wanneer we naar de uitvoering van deuren kijken die in huis worden gebruikt, kunnen we deze in twee hoofdgroepen indelen. We kennen de stompe- en opdekdeuren.

De stompe deur

Wanneer we naar een stompe deur kijken, blijf je altijd een naad zien tussen de deur en het kozijn. De naad is aan alle zijden van een stompe deur zichtbaar. Die naad is nodig, omdat de stompe deur open moet kunnen. Hij mag niet gaan klemmen. Hij wordt door een vakman afgehangen met scharnieren. Wanneer je een stompe deur moet vervangen, laat hem dan ook afhangen door de vakman. Een vakman weet precies hoeveel speling een stompe deur moet hebben.

De opdekdeur

Opdek binnendeuren vallen over het kozijn. Daardoor zie je bij een opdekdeur geen naad tussen de deur en het kozijn. De afwerking is veel mooier dan van een stompe deur. Opdekdeuren geven in een woonkamer een mooie en vooral rustige uitstraling. Opdekdeuren worden vooral gebruikt bij stalen kozijnen. Afhankelijk van je inrichting kun je ook opdekdeuren gebruiken die van glas zijn voorzien. Je kunt ook een glas-in-looddeur toepassen in de woonkamer.

Opdekdeuren worden vooral als binnendeur gebruikt. Je kunt hem beter niet als buitendeur toepassen, omdat hij gemakkelijk te forceren is. Hij is inbraakgevoelig, omdat de deur gedeeltelijk op het kozijn is geplaatst. Bij de bestelling van een opdekdeur is de draairichting belangrijk, omdat het slot gat en de paumellegaten zijn voorgeboord. Wanneer de scharnieren bij een opdekdeur aan de linkerzijde zijn geplaatst: dan is de deur linksdraaiend.

Paneeldeuren

Er worden tegenwoordig in huis regelmatig paneeldeuren gebruikt. De deur is opgebouwd uit meerdere panelen. Hij kan helemaal dicht zijn, maar ook worden voorzien van glas. Opdek paneeldeuren kunnen in een woning worden gebruikt die een moderne uitstraling moet hebben. Ook in woonkamers die een klassieke uitstraling hebben, kunnen dergelijke deuren worden toegepast. Door alle deuren als opdek te nemen, bereik je een rustige en vooral mooie sfeer.

Wanneer je echter in een ouderhuis paneeldeuren hebt en die wil je vervangen door dezelfde soort, is dat vaak een moeilijke kwestie. Je wilt door de deuren die je gaat vervangen niets aan de bestaande sfeer veranderen. Dan kun je door een gespecialiseerd bedrijf de deuren exact laten namaken, maar daar zal een behoorlijk prijskaartje aan hangen.

Je kunt ook de paneeldeuren vervangen en de panelen horizontaal of verticaal laten plaatsen. Ben je van plan om glas-in-loodramen te gebruiken, zal dat een speciale uitstraling geven. Vraag vooraf altijd eerst bij meerdere bedrijven een offerte aan. Er kunnen bij de bedrijven onderling behoorlijke prijsverschillen zijn. Ga wel voor opdekdeuren, omdat deze altijd mooier zijn dan een stompe deuren en in verhouding niet veel duurder.

Hang en sluitwerk

Wanneer je mooie opdekdeuren hebt in je woning, moet je zeker niet bezuinigen op het hang en sluitwerk. Neem hang en sluitwerk van een goede kwaliteit die bij het geheel past. Je moet geen eiken handvat gebruiken wanneer je een witte opdekdeur hebt. Gebruik hierbij een witte kunststof handvat. Je moet alles op elkaar afstemmen.