Bovenstaande termen horen we tegenwoordig praktisch elke dag wel in de media zoals de nieuwsuitzendingen op televisie. Denk bijvoorbeeld aan de CO2 uitstoot. Dit is een standaard onderwerp van het regeerakkoord dat op het moment van schrijven nog niet definitief is.

Bezig zijn met een beter milieu brengt ons toch nog even weer op de welbekende kreet, een beter milieu begint bij jezelf. En dat klopt ook natuurlijk. Je kunt zelf veel dingen doen die ten goede komen van het milieu.

Afval scheiden

Iets wat elke consument en dus inwoner van Nederland kan bijdragen is het scheiden van zijn eigen dagelijkse afval. Als je om te beginnen al het GFT afval, het plastic materiaal en het restafval dat dan overblijft netjes gescheiden in de daarvoor bestemde containers doet, dan draag je al een goed steentje bij.

Elektrisch rijden

Een andere populaire methode van bezig zijn met het milieu is het elektrisch rijden in plaats van rijden op benzine, diesel of gas. Een elektrische auto was jarenlang nog voor lang niet iedereen betaalbaar. Maar deze auto’s worden steeds beter bereikbaar voor meer mensen, ook al omdat er steeds meer tweedehands varianten op de markt komen natuurlijk.

Zonnepanelen plaatsen

Het volgende voorbeeld zijn de hellingshoek van zonnepanelen. Steeds meer huizen hebben zonnepanelen. Kijk maar eens bij jezelf in de straat en de kans is vrij groot dat ook hier huizen staan met zonnepanelen er op. Met zonnepanelen kun je jouw eigen elektriciteit opwekken en eventueel terug leveren aan de elektriciteitsleverancier. Zodoende kun je fors besparen op je energierekening en ben je dus positief bezig met het milieu. Hiervoor is het belangrijk dat de zonnepanelen volgens de juiste hellingshoek geplaatst worden.

Als je zelf affiniteit hebt met installatietechniek en elektra in het algemeen, dan kun je eventueel deze zonnepanelen zelf op je dak leggen. Ten eerste moet je dan bepalen op welk dak je ze gaat leggen. Kijk hierbij natuurlijk goed naar op welk dak de meeste zonuren gehaald kunnen worden. Het kan zijn dat dit een van de hellende daken van je woning is. Het kan ook zijn dat dit een plat dak is. Bijvoorbeeld omdat je woning een plat dak heeft of wellicht je garage.
Kom je tot de conclusie dat je geen geschikt dak hebt maar heb je wel een stuk vrije grond, bijvoorbeeld een weiland, dan kun je ze ook nog daar plaatsen.

De juiste hellingshoek van zonnepanelen

Waar je ze ook plaatst, je moet de zonnepanelen in de juiste hellingshoek aanbrengen. Hier zit namelijk verschil in. Op een plat dak moet je 36 graden aanhouden. Op een hellend dak 30 a 35 graden. Heb je nu een erg steil dak van meer dan 65 graden, dan is het niet verstandig hier zonnepanelen op te plaatsen, omdat ze dan een groot deel van de dag niet optimaal energie opvangen.