Eiken vloeren zijn erg mooi en dat wil je natuurlijk zo houden. De vloer kan in verschillende stylen bewerkt worden om de uitstraling naar smaak te maken of simpel behandeld worden om de schoonheid te waarborgen. We zullen enkele voorbeelden geven van behandelingen beginnend met de meest voorkomende.

De vloer behandelen met olie

Een olie of was behandeling zorgt ervoor dat de vloer haar natuurlijke uitstraling behoud. De vloer zal iets meer gaan glimmen en iets donkerder worden. Kleine beschadigingen zullen door deze behandeling minder opvallen. De behandeling is vrij eenvoudig, belangrijk is dat de vloer eerst zeer licht opschuurt en goed schoon maakt. Schuur de voer ligt op en stofzuig de vloer. Maak de vloer vervolgens grondig schoon met een mop. Laat de vloer volledig opdrogen voordat je begint.

Rol met een lakverf roller de vloer baan voor baan in met de olie. Zorg ervoor dat je achter in de kamer begint en uitkomt bij de deur. De vloer dient na de laklaag mat van kleur te zijn, het is van belang dat deze overal even veel olie krijgt. Zijn er plekken te zien olie dan opnieuw de baan in. Als de vloer volledig in de olie staat kan je er twee dagen niet op lopen. Na deze twee dagen mag je de vloer twee weken niet nat maken. Na deze periode is de vloerbehandeling voorbij.

De vloer behandelen met vernis

De behandeling met vernis is vrijwel gelijk aan de behandeling met olie. Het enige verschil is dat vernis een hardere toplaag vormt. Belangrijk is ook dat zodra de vloer in de vernis staat en droog is je opnieuw een laag vernis aanbrengt. Op deze manier krijgt de vloer als het waren een extra harde toplaag wat krassen voorkomt. Bij de tweede keer vernis aanbrengen is het niet nodig opnieuw te schuren, stofzuigen en schoon te maken met een mop. Na het dubbel vernissen moet de vloer over het algemeen 24 uur drogen voordat je er weer op kunt lopen. (Kijk op de vernisverpakking voor de exacte droogtijd).

De vloer behandelen door middel van schuren

Heb je een nieuwe eikenhouten vloer gelegd of laten leggen dan is een behandeling door middel van schuren voor de hand liggend. Door het schuren verdwijnen de naden een klein beetje waardoor de vloer fijner aanvoelt om over te lopen. De vloer zal vlakker zijn en eventuele splinters zullen weg geschuurd worden. De vloer schuren doe je het beste met een speciale schuurmachine voor vloeren, belangrijk is dat je altijd in beweging moet blijven. Loop in banen met de machine over de vloer en laat deze nooit lang op dezelfde plek aanstaan. (Hierdoor schuur je teveel weg en krijg je een plek in het hout) Eventueel kan je als nabehandeling vernis of olie aanbrengen.

De vloer behandelen door middel van borstelen

Borstelen zorgt voor meer structuur. Het resultaat is tegenovergesteld van dat van het schuren. Door borstelen krijgt het hout een robuuste uitstraling, natuurlijk en minder verfijnt. Met een borstel verwijder je de zachte houtnerf wat extra structuur geeft zeker in combinatie met lichtval. De bewerking is simpel door de vloer te borstelen met een harde elektrische borstel. Na het borstelen even stofzuigen en de vloer is klaar. Natuurlijk kan je ook hier kiezen voor afwerking met olie of vernis. 

De vloer behandelen door deze te verouderen

Verouderen is het licht beschadigen van de vloer zodat deze een oude uitstraling krijgt alsof de vloer al jaren op zijn plek ligt. Sommige bedrijven gebruiken een soort van ton met punten van plastic of metaal en gaan hiermee over de vloer om de oude look te geven. Als je zelf je vloer wil verouderen kan je er voor kiezen een zak met stenen te vullen (jutte zak, verschillende stenen) en deze over de vloer te trekken. Ook grind over de vloer smeren geeft snel een oude look. Let wel op dat je de vloer beschadigt, eenmaal begonnen is er geen weg terug. 

Bron: Woon Landelijk