Ga je verhuizen of heb je een woning gekocht? Dan wordt het tijd om te gaan nadenken over hoe jij wilt dat je huis eruit komt te zien. Om te bepalen welk interieur jij het mooist vindt, kun je gebruik maken van woonstijlen. Kies een interieurstijl die jij het mooist vindt of combineer twee stijlen en gebruik dit als inspiratie voor het inrichten van je huis. Er zijn grofweg 6 interieurstijlen. In dit blog lees je welke interieurstijlen er zijn en waardoor de interieurstijlen gekenmerkt worden. 

1 Bohémien

De bohémien stijl kan het beste worden omschreven als een creatieve toepassing van rijke patronen, kleuren en vormen. De bohémien vindt je veel terug bij zorgeloze, avontuurlijke personen. De bohémien stijl lijkt geïnspireerd op de Marokkaanse en zuid-westerse landen. Het kleurenpalet bestaat vooral uit aardse, rijke kleuren met metallic accenten.

2 Industrieel

Bij een industrieel interieur ligt de focus op metaal, robuuste houten elementen en vaak een bakstenen muur. Denk bijvoorbeeld aan fabriekspanden. Het stoere, robuuste gevoel komt sterk naar voren in deze stijl. Je kunt het industriële interieur grofweg indelen in 2 categorien. Het lichte en strakke interieur en het donkere, ruige en robuuste interieur. Afhankelijk van jouw smaak heb je 2 opties bij een industrieel interieur. 

3 Scandinavisch 

De scandinavische interieurstijl blijft toch een van de populairste interieurstijlen. De scandinavische interieurstijl wordt gekenmerkt door de zachte contouren, rustige kleuren en de natuurlijke materialen. Het kleurenpalet bij een scandinavisch interieur bestaat voornamelijk uit de kleuren wit, grijs, zwart en hout.

4 Landelijk

Het landelijke interieur kwam in het verleden veel voor op boerderijen, maar is tegenwoordig in huizen ook erg populair.De basiskleuren van een landelijk interieur zijn: wit, beige en natuurlijke tinten. Veelgebruikte materialen zijn linnen en hout. 

5 Urban modern

Urban modern is afkomstig uit de grote steden. Het woord urban zegt het al, stedelijk. De urban moderne stijl is geïnspireerd op stoere lofts in grote steden. Urban modern interieur bestaat uit een mix van elementen uit de omgeving. Dit is vanalles bij elkaar, zoals minimalistische elementen, geometrische prints, vintage invloeden, maar ook extravagante producten. Een mix van alles en nog wat.

6 Shabby chique

Shabby chique is een stijl die lastig te omschrijven is, maar het dichtste in de buurt komt van de beste, mooiste en meest chique spullen die je kan vinden op een vlooienmarkt. Het betreft vaak versleten, oudere bankjes in mooie stofjes. Mooie spiegels met lichte gebruikssporen en de fijnste textielsoorten. Het kleurenpalet bij een shabby chique interieur bestaat voornamelijk uit de kleuren wit, ecru en pasteltinten.