Kleur is een van de belangrijkste sfeermakers in een woonkamer. Je kan er allerlei gevoelens mee oproepen. Er is niets fijner dan na een lange stressvolle werkdag thuiskomen en genieten en ontspannen in je woonkamer. Naast sfeer kunnen kleuren ook helpen bij het ruimtegevoel van je woonkamer. Zo kun je door bepaalde wanden te accentueren de woonkamer groter, langer, intiemer of luchtiger laten lijken. 

Tip 1: kleine woonkamer

Heb jij een kleine woonkamer en weinig ruimte? Geen zorgen je kan je woonkamer groter doen lijken. Dit kun je doen door gebruik te maken van lichttinten en kleurtinten. Schilder het plafond dezelfde kleur als de muren. Op deze manier ziet het er als een gehele uit, waardoor je woonkamer groter lijkt. Donkere kleuren op de muren wordt afgeraden bij een kleine woonkamer. Donkere kleuren doen de ruimte direct kleiner lijken. Ook licht zorgt ervoor dat je woonkamer groter lijkt. Laat daarom de gordijnen lekker open in plaats van de lamp aan te zetten. Donkere gordijnen worden ook afgeraden, door donkere gordijnen lijkt er minder licht binnen te komen, wat de woonkamer weer kleiner doet lijken.

Tip 2: hoge plafonds

Woon jij in bijvoorbeeld een herenhuis met hoge plafonds? Dan kan het zo zijn dat de ruimte er ongezellig kan uitzien door de hoogte van je woonkamer. Bij een kleine woonkamer wordt het afgeraden om donkere tinten op de muur te gebruiken, maar bij een woonkamer met hoge plafonds wordt het juist aangeraden. Door je plafond in een donkere kleur te verven, lijkt het plafond een stuk lager, waardoor de ruimte wat knusser lijkt. 

Tip 3: lage plafonds

Heb jij geen kleine woonkamer of een hoog plafond? Dan zal er vast wel iets anders zij wat jij niet fijn vindt aan jouw woonkamer. Heb jij lage plafonds, omdat je in een flat woont of in een studentenkamer? Doe dan het tegenovergestelde van tip 2. Kies voor lichte tinten. Donkere tinten doen een ruimte kleiner lijken en lichte tinten doen een ruimte groter lijken. Ook spotjes in het plafond doen een ruimte groter lijken.

Tip 4: Eyecatcher 

Zijn bovenstaande tips allemaal niet van toepassing op jouw woonkamer? Dat kan! Er zijn alsnog wat tips die je kunt toepassen om je woonkamer gezellig en sfeervol te maken. Dit kun je doen door een muur speciaal te maken ten opzichte van de andere muren. Verf de muur in een opvallende kleur of kies voor mooi behang met een mooi printje. Ben je na een paar jaar uitgekeken op die ene muur? Geen zorgen, je kan een muur makkelijk een andere kleur schilderen of laten behangen. Het is tenslotte maar een muur.