Wilt u graag de ramen in uw woning mooi kunnen aankleden? In dat geval zult u op zoek willen gaan naar geschikte raamdecoratie. Er zijn op de markt vandaag de dag tal van verschillende vormen van raamdecoratie terug te vinden. Dit zorgt er voor dat er altijd wel een oplossing kan worden aangekocht welke uitstekend zal passen bij de stijl van uw interieur. Is het voor u nog niet helemaal duidelijk welke vorm van raamdecoratie het beste zal weten te voldoen aan uw verwachtingen? Wij stellen de verschillende mogelijkheden op deze pagina even aan u voor.

Horizontaal schuivende overgordijnen 

In eerste instantie zijn er natuurlijk de klassieke gordijnen welke doorgaans uit twee delen bestaan welke elkaar in het midden treffen. Door er een plooi in te maken zult u kunnen vaststellen dat de gordijnen erg mooi zullen vallen. Bijkomend voordeel is dat er bij deze vorm van raamdecoratie eveneens kan worden gerekend op een geluiddempende werking. Hoe meer stof er wordt gebruikt, des te beter deze geluiddempende werking wordt.

Glasgordijnen

Wilt u graag vanuit uw woning nog een bepaald zicht op buiten behouden? Wilt u bovendien ook graag hebben dat uw raamdecoratie nog de nodige hoeveelheid aan daglicht door kan laten? In beide gevallen is het de moeite waard om zogenaamde glasgordijnen of vitrage te kopen. Vitrage wordt in het merendeel van de gevallen opgehangen samen met overgordijnen. In het bijzonder in meer klassiek getinte interieurs komen deze glasgordijnen uitstekend tot hun recht. Let op, wanneer de vitrage wordt opgehangen in ruimtes waarin er wordt gerookt is het mogelijk dat deze na een tijd geel zal kleuren. 

Standaard en duo rolgordijnen 

Rolgordijnen werden in eerste instantie vooral gebruikt in kantoren. Vandaag de dag zien we ze echter ook steeds vaker terugkomen in particuliere woningen. Dit is absoluut geen verkeerde keuze voor mensen die op zoek zijn naar een echt strakke vorm van raamdecoratie. De bediening is bovendien erg eenvoudig. Bij zowel standaard als duo rolgordijnen is het mogelijk om te kiezen voor zowel een manuele als een elektrische bediening. Buiten de standaard rolgordijnen zijn er tegenwoordig ook duo exemplaren op de markt terug te vinden die u zou kunnen overwegen. Bij deze duo rolgordijnen geniet u van de voordelen van zowel de gewone rolgordijnen als jaloezieën. 

Lamellen 

Lamellen zijn verticale stroken welke aangekocht kunnen worden in verschillende vormen evenals materialen. Lamellen zijn verkrijgbaar in tal van verschillende materialen. Denk hierbij niet alleen aan geweven stof, maar ook aan kunststof. Een niet onbelangrijk verschil met overgordijnen is dat lamellen doorgaans slechts naar één zijde worden geopend. In de praktijk worden lamellen vooral toegepast bij schuifwanden die leiden naar bijvoorbeeld het terras. 

Jaloezieën 

Een laatste vorm van raamdecoratie waar u gebruik van kunt maken zijn jaloezieën. Deze vorm van raamdecoratie is ongelofelijk populair. Dit heeft niet alleen te maken met het feit dat ze verkrijgbaar zijn in tal van uiteenlopende uitvoeringen, daarnaast zijn jaloezieën ook nog eens vrij voordelig. Een niet onbelangrijk nadeel waar rekening mee moet worden gehouden is dat jaloezieën niet altijd even onderhoudsvriendelijk zijn. Dit geldt in het bijzonder voor houten exemplaren. Jaloezieën kunnen niet alleen het doordringende zonlicht van buitenaf beperken, daarnaast kunnen ze ook een meerwaarde betekenen voor de isolerende eigenschappen van de ruimte in kwestie. Zo slaat u twee vliegen in één klap.