Stond jij op het punt om even je handen te wassen, je spaghetti af te gieten of het afwaswater weg te laten lopen, maar kom je erachter dat het water plotseling niet wegloopt? Niet getreurd! Een verstopte afvoer is erg vervelend en kan zomaar heel je huishouden ontwrichten. Gelukkig vind je hieronder een aantal tips waarmee je de afvoer weer kunt ontstoppen!

Hoe raakt een afvoer verstopt?

Een afvoerverstopping kan komen door een aantal dingen. Wil je het verstoppen vermijden? Zorg dan dat je de volgende drie dingen niet meer door de afvoer spoelt.

  1. Spoel geen etensresten door de afvoer. Dit kan in het putje of in de buizen op gaan hopen en ervoor zorgen dat het water niet meer weg kan.
  2. Giet niet zomaar je gehaktballetjes of worstjes af in de gootsteen. Het vet dat van het vlees af komt blijft in de afvoerbuizen plakken. Dit gaat vervolgens ophopen en zorgt ook vaak voor verstoppingen.
  3. Zeep is ook vaak een boosdoener. Dit zal je niet direct verwachten maar grote hoeveelheden zeep zorgt ook voor een plakkerig goedje dat gemakkelijk in de afvoer blijft plakken.

Wat kun je doen tegen een verstopte afvoer?

Kom jij er nou achter dat je gootsteen verstopt is? Geen paniek! Met behulp van de volgende tips kan je het probleem oplossen:

  1. Gebruik een mix van baking soda en azijn. Strooi eerst de soda in de afvoer en giet er daarna een flinke scheut azijn overheen. Schrik niet wanneer het begint te borrelen en terug omhoog komt uit het putje. Dit komt door de reactie die de soda op het azijn geeft en dit zorgt ervoor dat de afvoer weer open gaat.
  2. Gebruik een plopper. Plaats de rubberen zuignap op het putje en maak een duwende en trekkende beweging. Op deze manier zuigt de afvoer vacuum e kunt u de verstopping lostrekken.
  3. Je kunt ook nog altijd ontstoppingsmiddel gebruiken, al is dit het laatste wat je moet doen. Het ontstoppingsmiddel werkt, maar kan ook je afvoer aantasten en voor schade zorgen.

Professionele hulp

Hebben de bovenstaande tips nou niet het gewenste effect gehad? Ga dan vooral niet zelf aan de gang met een ontstoppingsveer of allerlei ander gereedschap, maar bel een professional. Afvoer ontstoppen is dagelijkse kost voor de experts van rioolprobleemkwijt.nl. Zij helpen je gegarandeerd van je probleem af!