Niets is lekkerder dan de subtiele geur van je favoriete geurkaars in je huis. Maar je wilt natuurlijk wel dat je favoriete geurkaars zo lang mogelijk meegaat en vooral als de kaars ook nog eens prijzig is. In dit blog lees je diverse tips om jouw geurkaars zo lang mogelijk te kunnen gebruiken. 

Candle tunneling

Je kent het vast wel, na je kaars een paar keer gebruikt te hebben, zie je dat alleen de kaars in het midden op brandt. Jij bent niet de enige met dit probleem, er veel mensen die dit probleem ervaren. Dit heeft zelfs een naam gekregen, namelijk candle tunneling. Hierdoor kan je kaars maar liefste de helft van de branduren verliezen. Dit is natuurlijk zonde van je geurkaarsen.

De oorzaak van candle tunneling is dat de kaars de eerste keer dat die gebruik wordt niet lang genoeg gebrand heeft. Hierdoor brandt de kaars alleen in het midden en krijg je dus candle tunneling. Je kunt candle tunneling tegengaan door de kaars de eerste keer minstens 3 tot 4 uur te laten branden. Dit is natuurlijk afhankelijk van de grootte van de kaars, maar iedere keer dat je de kaars aansteekt zal de kaars gelijkmatig op branden. Als je een kaars hebt branden, verplaats de kaars dan zeker niet meer zo voorkom je dat je kaars alsnog alleen nog in het midden gaat branden.

Tips meer branduren

Er zijn nog een aantal tips die je kunt toepassen om ervoor te zorgen dat je kaarsen langer branden, namelijk:

  • Leg wat zout op de kaars. Hierdoor gaat de kaars nog langer mee dan het aantal branduren vermeld op de verpakking. 
  • Heb je nu per ongeluk kaarsvet geknoeid in je tapijt? Leg een vel papier op je tapijt en strijk dit papier, tot het kaarsvet is opgenomen in het kaarsvet.
  • Knip de lont van een kaars af voordat je de kaars aansteekt. Laat ongeveer een halve centimeter lont over. Door de lont kort te knippen voorkom je dat de kaars onregelmatig gaat branden. 

Kwaliteit van kaarsen

Nu je weet hoe je ervoor kunt zorgen dat een kaars zo lang mogelijk brandt, is het ook belang dat je ook kwalitatief goede kaarsen koopt. Je vraagt jezelf vast af: ‘Hoe herken ik nu kwalitatief goede kaarsen?’ Daarvoor zijn een aantal tips en tricks die je kunt toepassen.

  • Handgemaakt kaarsen worden gekemerkt door de goede kwaliteit. Dit kun je merken aan de branduren, de geur en het gewicht van de kaars.
  • In een winkel kun je kwalitatief goede kaarsen herkennen aan het RAL-kenmerk. Als het RAL-kenmerk op een kaars is vermeld wilt dit zeggen dat alle ingredienten gecontroleerd zijn.