Elk huis heeft een huisnummer, bij oplevering komt deze vaak in een wit plaatje (staal of ijzer) met daarop in het zwart het huisnummer. Dit is natuurlijk niet de mooiste manier om de woning te voorzien van een huisnummer. Graag willen we dat het huisnummer mooi is, past bij onze smaak en misschien wel een combinatie maakt met onze naam en eventueel de namen van onze kinderen. Huisdieren krijgen soms ook prachtig hun naam bij de familie want ze maken natuurlijk ook deel uit van het gezin. We zullen het gaan hebben over het huisnummer bevestigen aan de voorgevel.

Het huisnummer bevestigen aan de voorgevel

Over het algemeen is er niet veel nodig om huisnummers aan de voorgevel te bevestigen. Het kan zo zijn dat het huisnummer gecombineerd is met een licht of uit lichtgevende cijfers bestaat, in dit geval komt er iets meer bij kijken en heb je ook meer gereedschap nodig. De volgende gereedschappen zijn nodig voor het bevestigen van een huisnummer zonder licht:

 • Schroeven
 • Pluggen
 • Boor(steen of beton)
 • Boormachine
 • Waterpas
 • Potlood
 • Meetlint/liniaal
 • Stroomzoeker
 • Accutol

Voor het bevestigen van een huisnummer met verlichting dien je de lijst uit te breiden met het volgende:

 • PVC-buis
 • Elektriciteitskabel
 • Stopcontact

We zullen stap voor stap uitleggen wat je moet doen om je huisnummer prachtig aan de voorgevel te bevestigen.

Stap: 1

Bepaal de plaats en teken met het potlood en waterpas een rechte lijn zodat je het huisnummer op deze lijn mooi recht kan ophangen. Zoek voor de zekerheid met de stroomzoeker of er geen bekabeling achter het huisnummer loopt (bijvoorbeeld draden van de deurbel) en meet vervolgens uit waar je gaten moet gaan boren. Dit hangt af per huisnummer (vorm van het nummer). Teken de boorgaten af op de voorgevel en ga naar stap: 2.

Stap: 2

Boor de zojuist afgetekende gaten in de muur met behulp van de boormachine en de steen- of betonboor. Stop pluggen in de boorgaten zodat de schroeven hier goed in blijven steken wat zorgt voor een stevige ophanging van het huisnummer. Ga nu verder met stap: 3.

Stap: 3

Bevestig het huisnummer aan de voorgevel met behulp van de schroeven en accutol. Let er op dat je de schroeven goed aandraait maar niet te veel kracht zet, doe je dit wel heb je kans dat je het huisnummer beschadigt.

Huisnummer met verlichting ophangen

Om een huisnummer met verlichting op te hangen boor je bij stap ‘2’ een extra gat in de voorgevel, dit gat dient groter te zijn (dan voor de schroeven) en door de muur heen te gaan. Nadat je dit gat geboord hebt steek je er de PVC-buis doorheen. De buis zaag je af zodat deze aan beide kanten vlak aansluit met de muur. Door dit gat trek je de kabel welke je aansluit op het stopcontact en de verlichting van het huisnummer. Zorg ervoor dat je eerst aansluit op het huisnummer en dan pas de kabel in het stopcontact stopt. Test de verlichting van het huisnummer, werkt deze hang dan het huisnummer op volgens stap ‘3’. In sommige gevallen werkt de verlichting met een sensor en zonnepaneel, in dat geval is boren door de muur niet nodig. Als je de verlichting wil aansluiten op een in de muur verwerkte lichtschakelaar volg hiervoor dan de instructies op uit de handleiding. Let op dat je in zo een geval in de meterkast de stroom uit dient te zetten voordat je met de elektriciteitskabels gaat werken.